Інтерни зустрілися з Віталієм Мельничуком, економістом, у 1990-1992 роках міським головою Житомира, Народним депутатом України 1-го скликання, у 1997-2005 роках – заступником голови Рахункової Палати України, з 2005 року Віце-президентом Інвестиційної компанії «КІНТО».

Хоча для всіх інтернів такий орган як Рахункова палата відомий, проте саме із Віталієм Григоровичем ми змогли простежити історичні витоки, необхідність утворення та становлення такого важливого на сьогодні органу державного контролю. Але хіба це все, про що ми говорили понад як півтори години? Авжеж ні!

Інтерни мали змогу почути, як трансформувалась Україна від радянської епохи перебудови до прийняття Конституції України у 1996 році.

Чи знаєте ви, як сьогодні проводяться парламентські вибори в Україні? Значно легше, аніж у буремний 1990 рік, коли на перших… майже демократичних виборах, чинячи супротив радянській монополії на ЗМІ та адміністративний апарат, не зважаючи на «вечірні розмови» у підвалах КДБ, понад 100 місць здобули представники проукраїнських сил, серед яких був також Віталій Григорович.

Які думки були у парламентарів першого (тоді ще дванадцятого) скликання під час державного перевороту у Москві на чолі із ДКНС? Як народжувалась ідея про проголошення всеукраїнського референдуму, що відбувся 1 грудня 1991 року? Чому треба було одразу після визнання незалежної України розпустити парламент? Що не вистачило демократичним силам, щоб парламент другого скликання «не почервонів»? На ці та інші питання запрошений гість неустанно давав відповіді, ділячись інсайтами, від яких у інтернів з’являлось ще більше і більше питань.

Завершували ми нашу дружню розмову обговоренням визначних особистостей, яким ми сьогодні завдячуємо і понині. Це і брати Горині, Леонід Кравчук,  Володимир Крижанівський, і Левко Лук’яненко, Степан Хмара, В’ячеслав Чорновіл, Ігор Юхновський та багато інших.

Все дійшло до того, що, забувши про час, інтерни затримались і ледь не запізнились на виставу «Зачарований», що показувалась у «Молодому театрі». Але про це – якось згодом 🙂

Маємо однозначно сказати – січневий вечір четверга для інтернів був дуже насиченим!

Автор: Марк Селезньов, інтерн Секретаріату Комітету ВРУ з питань Регламенту, депутатської етикии та організації роботи ВРУ