Білі сорочки, схвильовані голоси та настільки відчайдушні спроби потиснути руки всім зустрічним інтернам, наче саме від цього залежить успіх стажування – такі перші спогади з понеділка орієнтаційного тижня Програми стажування молоді в Апараті Верховної Ради України у 2022 році. Трохи згодом – урочиста церемонія відкриття Програми стажування, вручення посвідчень, багато фото та екскурсія Сесійним будинком Верховної Ради України.

Протягом першого тижня стажування інтерни встигли багато: взяти участь у тім-білдінгах, де мали змогу краще познайомитися, проявити комунікаційні та лідерські навички та навіть з’ясувати скільки стрибків вони роблять за хвилину; прослухати лекції з законодавчого процесу та історії Програми стажування; відвідати сатиричний ворк-шоп і зустрітися з випускниками попередніх років.

Ми запитали інтернів про їхні враження від першого тижня, і ось що вони розповіли.

Юлія, Головне юридичне управління Апарату Верховної Ради України: «Це було набагато більше, ніж я очікувала! І стільки крутих знайомств! Мені важко уявити, що буде далі, якщо перший тиждень пройшов настільки круто. Уже хочеться почати стажування безпосередньо в підрозділі. Сподіваюсь, матиму багато роботи».

Марк, Секретаріат Комітету Верховної Ради України з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України: «Чи не сон це?» – запитував я себе після вручення посвідчення інтерна.  Більше того – такі питання ставились усіма моїми колегами, бо повірити у те, що ти можеш вільно (майже) переміщатись коридорами законодавчого органу влади, тиснути руку народним обранцям та здобувати практичні навички – це вам не пиріжки у їдальні університету замовляти».

Костянтин, Секретаріат Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності: «Я неймовірно щасливий, що потрапив на Програму стажування в Верховній Раді і вже отримав дуже багато чудових вражень від першого тижня, а головне, – отримав неабияке задоволення від спілкування з багатьма цікавими людьми, яких я б навряд чи зустрів деінде, окрім Програми».

Дійсно, можливості, що постали перед інтернами видаються справді надзвичайними: про основи законодавчого процесу розповідав народний депутат першого скликання – Володимир Крижанівський; про взаємодію між Верховною радою та центральними органами виконавчої влади – народна депутатка VII та VIII скликань Оксана Продан, а про конституційні засади діяльності Верховної Ради України – адвокат та політолог Олександр Москалюк. Окрім того, більшість з інтернів уже долучився до виконання практичних завдань у своїх підрозділах стажування, а дехто навіть мав змогу відвідати засідання комітету. Про такий свій досвід розповідає Еліза, Секретаріат Комітету Верховної Ради України з питань інтеграції України до Європейського Союзу: «У першу чергу я звернула увагу на лаконічність та професійність голови комітету. Інші члени комітету попри дистанційну участь були максимально залучені до обговорення, показали злагоджену роботу та відпрацьований формат голосування. Це якщо по суті. Не по суті – мурахи по шкірі бігали все засідання. Захотілося стати такою ж професіоналкою як голова нашого комітету».

Усього за тиждень інтерни здобули величезну кількість теоретичних знань, практичних навичок, отримали унікальний досвід, та – мабуть, найголовніше – один одного. 53 представники інтелектуальної, творчої, відкритої та перспективної молоді з багажем досягнень та вмінь, що на найближчі півроку працюватимуть та навчатимуться пліч опліч – це, дійсно, унікальне середовище.

Залишається лише одне питання: де можна провести вечірку на 53 людини?

Авторка: Дар’я Коткова, інтернка Головного юридичного управління